Cum pornești corect centrala termică după perioada de vară

După perioada de vară, centrala termincă nu poate fi pornită ca atunci când a rulat constant, gândiți-vă că prin țevi și calorifere nu a mai trecut de mult timp apă și poți avea evenimente nedorite.

În primul rând eu scot circa jumătate de pahar de apă din fiecare calorifer, dacă aveți calorifere vechi de fontă, atunci puteți scoate 2-3 litri de apă.

După ce am scos „aerul” și apa murdară, inspectez țevile și caloriferele dacă au ceva scurgeri.

Pornirea centralei termice din hibernare:

Pentru că în calorifere nu mai avem prea multă apă, setăm centrala pe la 1.5 bari și îi dăm drumul, recomandat să încercăm să o ducem pe la 18°, nu ne interesează în această etapă să ajungem la temperatura dorită, încă suntem la stadiul de verificări.

Verificăm cu palma caloriferele și presiunea, în mod normal ar trebui să scadă presiunea din centrala termică, este normal să fie mică, tocmai a pompat apa în caloriferele golite.

Acum putem merge la centrala termică și ridicăm iar presiunea la 1.5 bari și mărim și temperatura la 21°. Atenție, eu am specificat aici gradele arătate pe termostatul ambiental totuși ar fi bine ca testele să le facem direct din panoul centralei termice, nu stăm după termostat, deci pentru 18 grade în panou setăm temperatura în calorifere pe la 35-40 de grade, pentru 21-23 de grade, pe la 50-60 de grade apa în calorifere.

Prinde cele mai bune oferte la calorifere
Verificăm iar cu palma dacă caloriferele s-au încălzit uniform pe toată suprafața lor, eu mai scot câte o jumătate de pahar de apă din ele și apoi aduc iar presiunea la 1.5 bari, este cam cea mai optimă valoare.

Dacă aveți mulți consumatori de apă în casă, atunci presiunea ar trebui sa fie ceva mai mare.

De exemplu dacă aveți două băi cu mare consum de apă, 1.5 bari nu prea va face față, dar simțiți asta la robinet, tot atunci decideți când și cu cât este necesar să creșteți presiunea în centrala termică.

Dacă ești în căutarea unei noi centrale termice, vezi aici cele mai bune oferte.

 

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • aerisestele, asta ar fi primul pas. daca la robinet ai, inseamna ca in calorifere nu circula apa calda. verifica si presiunea din centrala

 1. Am scos apa din centrala și apoi am umplut o iar. Acum am apa calda dar căldură nu mai pornește. Presiunea este la 1.5. Îmi spune ți va rog ce îi pot face? Încerc sa găsesc un specialist dar tipul care îmi face verificarea spune ca nu se ocupa cu reparații etc…

  • Buna ziua, cum ati scos apa din centrala? Nu este recomandat.Cel mai rau caz, porneati centrala si scoteati apa din radiatoare.
   Daca sunt de astea de tabla, 300 ml este de ajuns/calorifer, daca sunt de fonta, 1-2 litri.
   Daca aveti apa calda pe robineti dar in radiatoare nu, aerisiti radiatoarele, cand ati golit, ati lasat radiatoarele pline de aer.
   Daca nici dupa aerisirea lor nu aveti caldura, chemati pe cineva de la un service, probabil s-a stricat schimbatorul de caldura.
   Dar inainte sa sunati pe cineva, mai verificati daca ati pus centrala si in modul apa + calorifere.

   • Bună ziua, mulțumesc pentru răspuns. Centrala mea făcea gălăgie și cineva mi a spus ca trebuie scoasă apa ca sigur este murdara. Am cautat pe cineva dar va spun sincer nu găsesc. Centrala mea este saunier duval. Am scos ieri apa închizând robinetul de sub chiuveta pt a nu realimenta. A ieșit o găletusa de apa neagra ca smoala din centrala după care nu a mai iesit nimic. Am scos apa și aerul din calorifere dar sigur era mai mult de jumate de pahar de apa. Am dat drumul la centrala și a tras apa și nu mai face deloc gălăgie dar azi am dat drumul la calorifere și nu se încălzesc , efectiv nu pornește . Menționez ca manipulez centrala de la butoanele nu am termostat. Apreciez din suflet sfaturile dumneavoastră. Mulțumesc

    • Tocmai a facut un amic o curatare la un Saunier Duval. E de preferat sa vina niste specialisti, pentru ca au scos niste recipiente, au scos apa din centrala, au curatat filtrele, au curatat depunerile, au reglat flacara si debitele.
     Dati drumul la centrala si incercati sa deschideti pe aerisire macar 2 radiatoare mari. Eu cred ca nu mai aveti apa pe instalatie. Verificati ce temperatura aveti pe calorifere, incercati sa o ridicati putin sa fortati centrala sa porneasca, dar dupa ce aerisiti bine calorifele. Ar trebui sa tineri aerisirea deschisa pana vine apa, daca vine din prima, pana vine apa calda.

 2. Buna ziua. Am o mica problema cu centrala. Deși îi cresc presiunea din robinetul de presiune, in continuare acul este la 0 bari. Înainte de a porni centrala am aerisit caloriferele, iar după ce i-am dat drumul am așteptat să se încălzească și după am dat drumul presiunii, dar în continuare îmi rămâne la 0 Bari. Mă puteți ajuta?

  • Salut. La 0 bari ai 2 posibilitati. nu se alimentează sau e ceasul stricat. Dacă se aude ca alimentează si nu pierde prin alte direcții apă, de verificat ceasul sau intrarea. Totusi, ati spus că pornește…se încălzesc caloriferele cu 0 bari?

   Vedeti ca e periculos sa functioneze cu 0, e ca si cum merge pe uscat.

 3. Este recomandat ca pe perioada de vara să lăsăm centrala să funcționeze și la căldură cu termostatul reglat pe 5*, respectiv să nu închidem de loc centrala?