De ce nu se încălzesc caloriferele? Centrala nu încălzește!


Înainte de a intra în plină iarnă ar fi bine să faceți o verificare de rutină a centralei termice. Majoritatea pot da diverse erori de sistem după ce au ieșit din „perioada de somnolență” a verii.

Voi trata cele mai comune probleme:
1. Centrala dă apă caldă dar nu se încălzesc caloriferele sau apa din calorifere este rece
2. Apă rece la robinet însă caloriferele sunt fierbinți
3. Caloriferele se încălzesc parțial în partea de sus.

În cazul în care doar un robinet sau calorifer din toată casa nu dă apă caldă, atunci cel mai probabil doar acel robinet are probleme și treuie schimbat.

termostat Înainte de a te apuca să inspectezi ceva, verifică întâi termostatul . Cel mai probabil a rămas setat pe temperatura sau modul de vară. Dacă ai termostat fără fir, treci pe manual și apoi setează temperatura ambientală din centrală între 17-20°, las-o așa câteva minute și verifică dacă caloriferele încep să se încălzească. Dacă răspunsul este da, verifică termostatul, poate a rămas fără baterie sau a ramas blocat pe modul de vară.

 

Vezi cele mai bune oferte pentru Termostat ambiental

panou centrala

Dacă tot nu ai rezolvat problema, atunci deschide capacul panoului de control din centrală și verifică setările. Posibil ca centrala să fie setată pe ore, când să pornească și când să se oprească.

Verificați atât temperatura dacă este comutată pe ON cât și funcția „Apă caldă”. Cel mai probabil va trebui să resetați centrala termică și să refaceți setările de la început.

divertor Dacă tot nu merge atunci verifică  divertorul vanei, este acea mică cutiuță amplasată pe țeava de apă caldă. Aceasta controlează debitul de apă caldă din boiler și centrală termică. Vana prioritizează alimentarea cu apă caldă, în perioada de iarnă va avea nevoie de o cantitate mai mare. Vana este acționată electric, în interior se formează un câmp magnetic care acționează valva în una sau două trepte. Deconectați de tot centrala termică de la curent, posibil să fi rămas blocată vana, apoi porniți centrala.

 

pompaȘi dacă încă nu ai reușit să rezolvi problema, cel mai probabil este vorba de pompă de alimentare .Pompa are rolul de a scoate apa caldă din boiler și de a o împinge pe țevile care duc la calorifere sau robineți. Pompă este deasemenea acționată electrică, așa că oprește alimentarea electrică a centralei și verifică pompa. Probabil vei observa ca este plină de mizerie, poate chiar mâl adunat din apă. O curățare bună ar trebui să rezolve problema.

 

Aerisește caloriferele.

În calorifere se adună aer, acesta blochează apa caldă să intre în ele datorită presiunii exercitate de acesta.

Majoritatea caloriferelor au ventile de aerisire în laterale, dacă al tău nu are, atunci mergi direct supapa de golire a caloriferului. Pune o găletușă și dă-i drumul. În primă fază va ieși mult aer, apoi va urma să curgă apă murdară. Ține supapa deschisă până când apa începe să devină tot mai curată și apoi închide supapa.

Vezi cele mai noi oferte pentru calorifere 

De asemenea verifică apoi și ceasul de presiune, ar trebui să fie între 1 și 2 bari, deobicei este bine să stea pe la 1,5 bari. Dacă este prea jos, atunci rotește de mânerul de presiune până când urcă.

 

 

 

1 Comments

  • Dobre Lucretia (#)
    septembrie 23rd, 2019

    Bună ziua! Am și eu o centrala Imergaz zeus superior27,am incercat toate variantele de curatare,aerisire,dar apa calda este,dar nu împinge apa pe calorifere,nu se încălzesc caloriferele. Astept un raspuns ,de la ce poate fi.. mulțumesc frumos.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.